top of page

Retki Vallisaareen ja Kuninkaansaareen 9.9.

Lauantaina 9.9. raikkaassa syyssäässä järjestettiin kiltaretki Helsingin edustalla sijaitseviin Vallisaareen ja Kuninkaansaareen. Saaret ovat hieno retkikohde noin 20 minuutin laivamatkan päässä Helsingin Kauppatorilta aivan Suomenlinnan naapurissa. Linnoitukset, rakennukset ja ennätyksellinen lajirunsaus kertovat ihmisen ja luonnon rinnakkaiselosta. Saaren historiankirjoitus alkaa vuonna 1554, kun Kustaanmiekkaan pystytettiin ensimmäiset suojavallit. Vuosina 1773–1790 Bockholmen, nykyinen Kuninkaansaari, oli Ruotsin Kustaa III:n saaristolaivaston tukikohta, jonka ensimmäinen sotaretki 1788 päättyi ratkaisemattomana. Seuraavana vuonna Venäjä teki murskaavan vastaiskun. Vuonna 1790 Kustaa III hyökkäsi vahvistetulla laivastolla, ja kävi Ruotsin merihistorian voitokkaimman taistelun. Tämän kunniaksi saari nimettiin Kuninkaansaareksi. Linnoittamisen kukoistuskausi oli Krimin sodan aikaan vuonna 1853, kun Viaporista tuli osa Pietarin puolustusta. Valli- ja Kuninkaansaareen rakennettiin pattereita, joista ylväin on Aleksanterinpatteri, Vallisaaressa tapahtui 9.7.1937 tuhoisa räjähdeonnettomuus. Tuhansia kiloja räjähteitä sinkoili pitkin saarta Suomenlinnaan saakka. Kaikkiaan 12 ihmistä kuoli onnettomuudessa. Vuosina 1940–1941 Vallisaareen louhittiin iso luolasto merivoimien ammusvarastoksi. Siellä säilytettiin noin 150 torpedoa ja tehdä niiden huoltotyöt samalla. Retken erinomaisena asiantuntijaoppaana toimi kiltaveli Arto Ojanen. Vielä kerran lämmin kiitos opastuksesta. Retki oli oppaamme ansiosta erittäin kiinnostava ja kattava.

bottom of page